вторник, 9 декември 2014 г.

Произход на Каракачанска овчарка

Една от много избираните за охранители и пазачи породи кучета е Българско овчарско куче известно и като Каракачанска овчарка. То силно се привързва към стопанина си, вярно е и е способно да го брани с цената на живота си. За разлика от привързаността и чувствата към своя господар, Каракачанска овчарка не е приятелски настроена към непознати. Тя може да бъде агресивна и недобронамерена към хората, които се опитват да навредят на господарите й. Трудно се социализира дори към други животинки, затова трябва да бъде възпитавана от ранна възраст.


Обучението на Каракачанска овчарка е истинско предизвикателство, за всеки в това начинание. Тя е независимо куче, упорито и инатливо. Не харесва затворени и малки пространства, има нужда от свобода и простор, затова и отглеждането й в апартамент не е добър вариант.


За да се развива добре физически и психически каракачанското куче трябва да има достатъчно свое място, а дворът е един от вариантите.


Продължителността на живота на Каракачанското куче е 14 години. Генетично у Каракачанската овчарка е заложено заболяване на тазобедрените стави и това я прави податлива на дисплазия, като цяло се радва на добро здравословно състояние. Заради гъстата и дълга козина се изискват много специални грижи и средства около поддръжката.


Известна още и като Българското Овчарско Куче, тя е древна порода куче, а в миналото заради размерите и характера й била много използвана за охрана на стада в животновъдството, селското стопанство и имуществото на големи домове.


По открити научни данни тази порода поставя началото си по нашите земи, когато прабългари и славяни я отглеждали по нашите земи, за да охранява конете и стадата им. Така Каракачанската овчарка се появява на Балканите, а години след това из цяла Европа. Тя става пазител на ферми, имоти, имения, големи къщи. По време на византийското иго, страната ни участва със своите кучета, където то се превръща и в порода отглеждана с военна цел. Така бива пренесено и в Мала Азия и Турция.


За най-голям фактор Каракачанската овчарка да се развъжда така успешно у нас спомага климата, природната среда и враждебността на хищниците.


С времето популацията на Каракачанска овчарка достига такива размери, че днес смело може да се каже, че тя е нашенско куче. От Българско овчарско куче произхождат и сродни породи, каквито са – средноазиатска овчарка, санбернар, кавказка овчарка, нюфаундленд и др.


Днес тази порода кучета са официално признати и отглеждана у нас.



Виж още: Произход на Каракачанска овчарка

Няма коментари:

Публикуване на коментар