вторник, 27 май 2014 г.

Озвучителна система за концерти на живо

озвучителни системи[/caption> 1. Компоненти на озвучителната система 2. Мощност на озвучителната система
3. Колко тонколони са необходими

Ако имате група, която иска да прави концерти на живо, със сигурност се нуждаете от озвучителна система, която да възпроизвежда звука и да го представя на аудиторията ви. Изборът на такава система обаче не е никак лесен и зависи от редица фактори: дали озвучителната система е за зала, читалище, спортен обект или друго пространство, колко голяма публика ще присъства на концертите, какви резултати искате да постигнете, колко пари можете да сложите. Ето някои основни насоки, които ще ви помогнат да се ориентирате и да направите своя избор.


Отделни компоненти или цялостна система?


Цялостната система включва миксер, който обикновено има осем канала, усилвател с два канала за тонколоните и устройство за някои основни ефекти, като например възможност за забавяне на звука или резонанс. Подобни цялостни озвучителни системи съдържат всичко необходимо, настройват се лесно и се управляват лесно. Трябва само да добавите микрофони, да свържете тонколони и сте готови за концерт.


Отделните компоненти несъмнено предлагат повече възможности, но и изискват повече настройки, повече знания в областта и, не на последно място, по-голяма инвестиция. Ако някой от групата или ваш познат има нужните познания и желание да помогне, това определено е по-добрия вариант. В противен случай е препоръчително да се спрете на цялостна система.


Каква мощност?


Мощността на озвучителната система зависи от размера на помещението, в което ще свирите, както и музиката, която изпълнявате. Наличието на определени музикални инструменти също оказва влияние върху нужната мощност. Например, акустична музика без барабан няма нужда от особено голяма мощност. Ако свирите в голяма зала или спортен обект, със сигурност ви трябва по-голяма мощност, отколкото ако ще изнасяте концерт в малка зала или читалище.


професионални озвучителни системи професионални озвучителни системи

Колко тонколони?


Специалистите препоръчват да се използват най-малко две основни тонколони и две допълнителни. По този начин звукът ще се разпространява равномерно из цялото помещение и публиката ще има възможност да чува добре не само музиката, но и вокалите. Разбира се, ако свирите в големи помещения, ще са ви нужни повече на брой тонколони.


Не забравяйте също, че ще ви трябват качествени микрофони и свързващи кабели. Те също трябва да отговарят на определени характеристики, за да се гарантира определено качество на озвучителната система.


Най-добрата насока за избор е да се вслушате в съветите на специалистите и да изберете съвременна озвучителна система, която използва иновативни технологии, дори и да е закупена на старо. 



Виж още:
Озвучителна система за концерти на живо

Няма коментари:

Публикуване на коментар